Składniki (na 2 osoby):
8 kromek pszennego chleba ( lub bagietki pokrojone w krążki albo bułki bułki)
3 – 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół (w ostateczności suszone)
sól, pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska – chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem i ziołami. A przygotowujemy ją w następujący sposób: kromki chleba smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku lub na grillu aż będą chrupiące. Pomidory myjemy i parzymy we wrzątku. Następnie obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zioła drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy na upieczonych kromkach chleba (czy co tam wybierzemy) i podajemy na stół.