Znalazłam ciekawy przepis na ciasteczka bakaliowe (teraz już nie jestem w stanie podać oryginalnego źródła), którym warto się podzielić. Ciasteczka są bardzo dobre w smaku, z dużą zawartością bakalii, a robione na bazie otrębów i płatków owsianych.
Skład na ok. 40 ciasteczek:
1 szklanka (250ml) płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki razowej
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
Bakalie: płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki, opcjonalnie: żurawina suszona, suszone wiśnie, pestki dyni, słonecznik… etc. (ja użyłam praktycznie wszystkich po trochu, ponieważ lubię płatki kukurydziane na śniadanie z bakaliami i trochę ich miałam w zapasie)
Przygotowanie:
Potrzebujemy dwa naczynia w których będziemy mieszać składniki.
W pierwszym mieszamy tzw. Składniki suche (płatki, mąka, proszek do pieczenia, cukier). W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i olej. Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy bakalie oraz „płynne” składniki. Gdy masa jest zbyt rzadka należy dodać mąki, jeżeli będzie zbyt gęsta mleka.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Porcje ciasta najlepiej odmierzać łyżką, delikatnie formując na blasze ciasteczka. Czas pieczenia ciasteczek może się wahać od 20 do 40 minut. Ja piekłam około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Środek ciasteczek nie powinien być wilgotny. Należy kontrolować ciasteczka, mają być zarumienione i kruche.
Jeżeli nie rozejdą się od razu, można je przechowywać. Smacznego!
Tekst: Dobo