Groch z kokardką w sosie serowym: przepis na pyszne danie!
Składniki (na 2 porcje):
ok. 200 g makaronu
masło
2 serki topione (trójkąciki) – śmietankowy i ziołowy
20 dag sera żółtego
groszek zielony – mrożony lub z puszki
śmietana
sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na dużej patelni (lub w garnku z grubym dnem) roztapiamy łyżkę masła.
Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy go na płynne masło. Odrobinę zostawiamy do posypania na koniec. Dodajemy serki i około 5 łyżek śmietany, mieszamy do momentu aż wszystko się roztopi i powstanie jednolita masa.
Całość delikatnie podgotowujemy na małym gazie. Wrzucamy groszek – jeśli jest mrożony to najlepiej dodać go zaraz po rozpuszczeniu się serków, tak by zdążył się zagrzać. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą, ale ostrożnie, bo serki mogą być już słone.
Makaron odcedzamy i łączymy z sosem na patelni. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą startego sera.
Tekst: Ineska