Makaron z boczkiem

Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem
Reklama
Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem

Makaron z boczkiem – czyli coś dla drwali. Danie wyjątkowo energetyczne i sycące. Dla prawdziwych facetów!

Składniki na dwie porcje:
Pol paczki makaron spaghetti (250g)
250g wędzonego parzonego boczku
Pol małego serka mascarpone (125g)
Dwa żółtka
Sol pieprz, parmezan

Dziś chcę polecić, bardzo prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny makaron z boczkiem.

Boczek koniecznie musi być wędzony i parzony. W pierwszej kolejności, wstawiamy wodę na makaron. Polecam spory garnek, tak aby makaron swobodnie się gotował (al dente), w lekko osolonej wodzie.

Mając na oku makaron, podsmażamy boczek. Można nawet robić to bez tłuszczu, gdyż tłuszcz z boczku sam się wytopi. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy do niego ¼ opakowania serka mascarpone i mieszamy. Do drugiej ćwiartki serka dodajemy dwa żółtka i mieszamy na w miarę jednolita masę.

Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka po makaronie wrzucamy boczek i dokładamy makaron. Mieszamy na małym gazie. Przy kolejnej czynności musimy być uważni. Wyłączamy gaz i dodajemy wcześniej przygotowane żółtka z serkiem. Mieszamy energicznie, tak aby sos się rozpuścił, ale żółtka się nie ścięły.

Tak wymieszany makaron z boczkiem wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Tekst: Dobo

Reklama

Co myślisz?

Napisane przez Maciej

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Reklama
Bieg Niepodległości 2011

Dwa spojrzenia na Bieg Niepodległości

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami