Makaron z boczkiem – czyli coś dla drwali. Danie wyjątkowo energetyczne i sycące. Dla prawdziwych facetów!
Składniki na dwie porcje:
Pol paczki makaron spaghetti (250g)
250g wędzonego parzonego boczku
Pol małego serka mascarpone (125g)
Dwa żółtka
Sol pieprz, parmezan
Dziś chcę polecić, bardzo prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny makaron z boczkiem.
Boczek koniecznie musi być wędzony i parzony. W pierwszej kolejności, wstawiamy wodę na makaron. Polecam spory garnek, tak aby makaron swobodnie się gotował (al dente), w lekko osolonej wodzie.
Mając na oku makaron, podsmażamy boczek. Można nawet robić to bez tłuszczu, gdyż tłuszcz z boczku sam się wytopi. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy do niego ¼ opakowania serka mascarpone i mieszamy. Do drugiej ćwiartki serka dodajemy dwa żółtka i mieszamy na w miarę jednolita masę.
Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka po makaronie wrzucamy boczek i dokładamy makaron. Mieszamy na małym gazie. Przy kolejnej czynności musimy być uważni. Wyłączamy gaz i dodajemy wcześniej przygotowane żółtka z serkiem. Mieszamy energicznie, tak aby sos się rozpuścił, ale żółtka się nie ścięły.
Tak wymieszany makaron z boczkiem wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!
Tekst: Dobo