Składniki (na 2 osoby):
ok. 200 g makaronu – najlepiej pełnoziarnistego
¼ kg pieczarek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pojedyncza pierś z kurczaka
100-150 g serka mascarpone
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, bazylia suszona
świeża bazylia lub pietruszka, parmezan (do dekoracji)
Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy – cebulę w półplasterki, czosnek przeciskamy i rumienimy na maśle. Można delikatnie posolić aby cebulka szybciej się zeszkliła. Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię.
W międzyczasie kurczaka kroimy w średnią kostkę. Pozwalamy pieczarkom puścić sok i czekamy, aż część zacznie odparowywać. Dodajemy kurczaka i co kilka minut mieszamy, tak aby się przyrumienił ze wszystkich stron.
Kiedy kurczak będzie już miękki, dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na talerze.
Dekorujemy posiekaną świeżą bazylią lub pietruszką i odrobiną parmezanu. Podajemy natychmiast. Smacznego!
Tekst: Ineska