Przedstawiamy przepis na makaron ze szpinakiem i cukinią. Smacznego!
Skład na 4 porcje:
¾ paczki makaronu penne pełnoziarnistego
½ paczki szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach)
1 mała cukinia
1 cebula
4 ząbki czosnku
½ opakowania serka mascarpone
Kilka orzechów włoskich zmiażdżonych w moździerzu.
Sol, pierz, przyprawa grillowa do cukinii.
Opcjonalnie możemy dodać czarne oliwki.
Zaczynamy od pokrojenia cukinii w plastry, a następnie w ćwiartki. Tak pokrojoną cukinię rzucamy na rozgrzana patelnię (bez tłuszczu) i grillujemy (nawet gdy grillowej patelni brak, spokojnie osiągniemy zamierzony efekt przypieczenia cukini). Jak na grillowaną potrawę przystało, posypujemy ją przyprawą grillową.
Gdy cukinia się zarumieni, przekładamy ję do oddzielnego naczynia. Na patelni rumienimy czosnek (jak najbardziej akceptowalny jest wyciskacz do czosnku 😉 oraz podsmażamy cebulkę, którą wcześniej posiekaliśmy w piórka.
Nadszedł czas na szpinak – jeśli jest zamrożony to podlewamy go wodą na patelni, przykrywamy pokrywką i robimy mu kąpiel parową. Doprawiamy go sola i pieprzem.
Po rozmrożeniu dokładamy kilka łyżek serka mascarpone i mieszamy. W tzw. międzyczasie gotujemy makaron al dente i hartujemy go zimną wodą. Do pustego garnka po makaronie wlewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy makaron, szpinak, wcześniej podsmażoną cebulkę z czosnkiem i cukinię (możemy także dodać oliwki w tym momencie). Wszystko dokładnie mieszamy.
W moździerzu miażdżymy orzechy. Część z nich dodajemy do garnka bezpośrednio. Wykładamy makaron na talerze i posypujemy resztą orzechów.
Smacznego!
Tekst: Dobo