Przepis na przepyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Enjoy!
Składniki (na 4 osoby):
300 g makaronu
200-250 g mrożonego szpinaku (lub 0,5 kg świeżego)
słoik suszonych pomidorów w oleju
2-4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
połowa opakowania fety
parmezan
oliwa z oliwek
masło
sól, pieprz
bazylia suszona, oregano, tymianek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Obieramy cebulę, siekamy ją w piórka i rumienimy na maśle. Przeciskamy czosnek. Pomidory kroimy na drobne kawałki i dodajemy do cebuli.
Na drugiej patelni rozmrażamy szpinak. Możemy podlać go małą ilością wody, żeby szybciej się rozmroził. Doprawiamy go solą i pieprzem. Po delikatnym podsmażeniu przekładamy go do patelni z pomidorami i cebulą, mieszamy. Doprawiamy suszonymi ziołami.
Odcedzamy makaron i łączymy z warzywami. Gdyby makaron nadal był suchy możemy dodać trochę oleju pozostałego z pomidorów.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i kosteczkami fety. Smacznego!
Tekst: Ineska & Dobo