Pyszny, tani i szybki przepis na paprykarz z pieczarek i kurczaka w sam raz do zjedzenia po treningu.
Porcja białka, węglowodanów i błonnika. Czas wykonania to niecałe 30 minut, żeby było szybciej pieczarki i kurczaka proponuję pokroić przed wyjściem. Ja przygotowuję dwie wersje: z ryżem lub makaronem, w zależności od nastroju na ostro lub delikatną.
Składniki na 4 porcje:
Podwójna pierś z kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
Olej i masło do smażenia
2-3 łyżeczki mąki
Mielona apryka słodka i ostra według upodobań (ważne żeby sos złapał czerwone zabarwienie)
Sól, pieprz i bazylia do smaku.
Kurczaka i pieczarki myjemy i kroimy. Pieczarki w plasterki, cebulę w półplasterki, a kurczaka w kostkę. Kurczaka oprószamy mąką (w ten sposób pozostanie soczysty).
Na patelni rozgrzewamy olej i 2 łyżeczki masła. Przeciskamy czosnek, gdy się zeszkli, dodajemy cebulę i delikatnie solimy. Po paru minutach dodajemy pieczarki. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy kurczaka i przyprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem lub makaronem. Całkiem dobrze smakuje też bez dodatków. Smacznego!
Tekst: Ineska