Penne brokułowo-śmietanowe – przepis na szybkie i sycące danie dla biegaczy.
Składniki (na 2 porcje):
200 g makaronu – najlepiej penne pełnoziarniste
brokuł
200-250 g śmietanki kremówki
40-50g parmezanu
sól, pieprz (najlepiej kolorowy mielony)
Na początek gotujemy lekko osoloną wodę w 2 garnkach. W tak zwanym międzyczasie obieramy brokuła i kroimy go na drobne kawałeczki.
Do pierwszego garnka wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. W drugim podgotowujemy brokuły. Jeśli jest drobno pokrojony, to wystarczą im 3 minuty. Później wylewamy go na durszlak, i przelewamy zimną wodą, żeby zachował swój soczysty kolor. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę. Dodajemy parmezan i mieszamy do czasu aż się roztopi.
Pozwalamy śmietanie się zagotować i zostawiamy na maleńkim gazie przez jakieś 5 do 10 minut. Cały czas pilnujemy, żeby śmietana się nie przypaliła (uwaga bo lubi też kipieć!!!). Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy brokuły. Makaron odcedzamy, suchy wkładamy z powrotem do garnka i zalewamy zawartością rondelka.
Włoskim zwyczajem całość dokładnie mieszamy, tak by makaron kompletnie pokrył się sosem i mamy gotowe penne brokułowo-śmietanowe. Wykładamy na talerze i zajadamy!
Tekst: Ineska