
Składniki (porcja na 4 osoby)
5 łyżek oliwy
3 ząbki posiekanego czosnku
350g świeżych, pokrojonych grzybów shitake lub pieczarek 😉
250g szparagów
500g makaronu
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki startej skórki z cytryny
¼ szklanki tartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Standardowo w przygotowaniu jakiegokolwiek dania z makaronem gotujemy makaron! Ja jak zawsze w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy lub oleju. W czasie gdy makaron lub też woda na niego się gotuje zabieramy się do zrobienia „sosu”. Na dużej patelni podsmażamy czosnek, dodajemy grzyby i smażymy ok. 5 minut aż ściemnieją. Dodajemy szparagi, mieszamy i dusimy kilka minut (tak mówi oryginalna instrukcja, w praktyce w sumie się podsmażają, bo nie bardzo na czym jest dusić). Potem podlewamy szklanką wody, podkręcamy palnik na maksimum i czekamy aż sos zredukuje się do połowy. Odcedzony makaron dorzucamy na patelnię i podsmażamy mieszając ok. 2 minut. Na koniec wymieszać wszystko z pietruszką i startą skórką z cytryny.
Uwagi: jeśli tak jak ja jesteście amatorami w dziedzinie szparagów, to pamiętajcie, że trzeba je obrać 😛