Składniki (porcja na 3-4 osoby)
350 dag kiełbasy z indyka
½ szklanki grubo posiekanych oliwek
3 łyżki oliwy
3 ząbki posiekanego czosnku
400g makaronu
½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 puszki (400g) krojonych pomidorów
1 płaska łyżeczka soli
12 różyczek brokułów
½ szklanki drobno pokruszonego sera feta
Standardowo w przygotowaniu jakiegokolwiek dania z makaronem gotujemy makaron! Ja jak zawsze w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy lub oleju. W czasie gdy makaron lub też woda na niego się gotuje zabieramy się do zrobienia „sosu”.
Do rondla wlewamy ok. ½ szklanki wody i 3 łyżki oliwy. Dorzucamy pokrojoną w talarki kiełbasę i „gotujemy” do momentu, aż cała woda wyparuje. Następnie smażymy kiełbasę aż zbrązowieje. Następnie wrzucamy do rondla oliwki, czosnek, paprykę, pomidory i brokuły. Gotujemy całość pod pokrywką ok. 10 minut, aż brokuły lekko zmiękną. Gotowy sos dodajemy do odsączonego makaronu i posypujemy pokruszonym serem feta. Smacznego
Uwagi: na zdjęciu jest wersja bez brokułu, bo się drań w jedną noc w lodówce zepsuł – także bardzo smaczna.