Składniki (porcja na 3-4 osoby)
300g spaghetti
3 łyżki oliwy
200g łososia wędzonego
400g śmietany 18%
Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Standardowo w przygotowaniu jakiegokolwiek dania z makaronem gotujemy makaron! Ja jak zawsze w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy lub oleju. W czasie gdy makaron lub też woda na niego się gotuje zabieramy się do zrobienia „sosu”.
Będzie to jeden z najprostszych, może niezbyt chudych, ale szybkich i smacznych przepisów. Łososia kroimy na drobno i smażymy na rozgrzanej oliwie. Nie ma tu określonego czasu smażenia, osobiście jak zacznie ładnie pachnieć i wypuszczać własny tłuszcz dolewam śmietanę i przesmażam ok. 5 minut aż smaki się przejdą. Doprawiam pieprzem (bo łosoś jest słony, ale niektórzy dodają jeszcze sól!) i dorzucam natkę pietruszki po czym smażę kolejne 2-3 minuty. I voila – sos gotowy. Odsączony makaron polewamy sosem. Podajemy na talerzu lub w wiadrze z radosnym okrzykiem – żarcie gotowe! 😉