Dzisiaj przedstawiamy przepis na: Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną. Połączenie może wydać się nieco egzotyczne, ale smakuje wyśmienicie. Gdy dostaliśmy ten przepis od Dobo, naszej wielkiej propagatorki tart, pomyśleliśmy sobie z Mistem: “WTF?”. A później: “Jedliśmy w życiu już różne rzeczy, np. niebieską watę cukrową zapijaną warzywami od Kasztelana, to nie zjemy grzybów z kaszą i serem?” Zjedliśmy. Szok! Jest naprawdę pyszna. Dokładnie tak jak pisze Dobo: “Tarta ta okazała się zupełnie udana, sycąca i pożywna”. Tym razem Dobo poeksperymentowała z ciastem i użyła częściowo mąki pszennej razowej.
Ciasto:
150g mąki razowej
150g mąki pszennej
150g masła
1 jajko (opcjonalnie)
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
400g boczniaków
200g kaszy gryczanej
300-400g sera białego twarogowego
1 cebula
2 jajka
Pęczek pietruszki
Parmezan – 7 łyżek startego sera (opcjonalnie)
6 łyżek śmietany słodkiej 12%
150g orzechów laskowych
Wyrabiamy ciasto ze składników, jeżeli masło jest twarde, ścieramy je na grubej tarce. Po wyrobieniu wkładamy ciasto na 30 min do lodówki.
Kroimy cebulę w kostkę i szklimy na patelni tak, aby się nie przyrumieniła. Kolejno kroimy boczniaki w paski i podsmażamy na osobnej patelni przez kilka minut. Następnie mieszamy cebulę z boczniakami. W międzyczasie gotujemy kaszę, odsączamy i mieszamy z cebulą, boczniakami, posiekaną pietruszką, jajkami, śmietaną i parmezanem. Dodajemy rozdrobniony ser biały i wszystko dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie rozdrabniamy w moździerzu. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykładamy nim formę i zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Następnie wykładamy na zapieczone wcześniej ciasto, nadzienie i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180-200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika warto poczekać chwile, aż składniki się zwiążą.
Jeżeli ktoś bardzo lubi kaszę gryczaną, jest to dla niego idealna potrawa, gdyż smak kaszy jest mocno wyczuwalny. Dla jego złagodzenia można dodać więcej sera białego. Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną: smacznego!
Tekst: Dobo