Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną

Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną
Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną
Reklama
Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną
Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną

Dzisiaj przedstawiamy przepis na: Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną. Połączenie może wydać się nieco egzotyczne, ale smakuje wyśmienicie. Gdy dostaliśmy ten przepis od Dobo, naszej wielkiej propagatorki tart, pomyśleliśmy sobie z Mistem: “WTF?”. A później: “Jedliśmy w życiu już różne rzeczy, np. niebieską watę cukrową zapijaną warzywami od Kasztelana, to nie zjemy grzybów z kaszą i serem?” Zjedliśmy. Szok! Jest naprawdę pyszna. Dokładnie tak jak pisze Dobo: “Tarta ta okazała się zupełnie udana, sycąca i pożywna”. Tym razem Dobo poeksperymentowała z ciastem i użyła częściowo mąki pszennej razowej.
Ciasto:

150g mąki razowej

150g mąki pszennej

150g masła

1 jajko (opcjonalnie)

2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

400g boczniaków

200g kaszy gryczanej

300-400g sera białego twarogowego

1 cebula

2 jajka

Pęczek pietruszki

Parmezan – 7 łyżek startego sera (opcjonalnie)

6 łyżek śmietany słodkiej 12%

150g orzechów laskowych

Wyrabiamy ciasto ze składników, jeżeli masło jest twarde, ścieramy je na grubej tarce. Po wyrobieniu wkładamy ciasto na 30 min do lodówki.

Kroimy cebulę w kostkę i szklimy na patelni tak, aby się nie przyrumieniła. Kolejno kroimy boczniaki w paski i podsmażamy na osobnej patelni przez kilka minut. Następnie mieszamy cebulę z boczniakami. W międzyczasie gotujemy kaszę, odsączamy i mieszamy z cebulą, boczniakami, posiekaną pietruszką, jajkami, śmietaną i parmezanem. Dodajemy rozdrobniony ser biały i wszystko dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie rozdrabniamy w moździerzu. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wykładamy nim formę i zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Następnie wykładamy na zapieczone wcześniej ciasto, nadzienie i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180-200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika warto poczekać chwile, aż składniki się zwiążą.

Jeżeli ktoś bardzo lubi kaszę gryczaną, jest to dla niego idealna potrawa, gdyż smak kaszy jest mocno wyczuwalny. Dla jego złagodzenia można dodać więcej sera białego. Tarta z boczniakami i kaszą gryczaną: smacznego!

Tekst: Dobo

Reklama

Co myślisz?

Napisane przez Maciej

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Reklama

Biegowa Bitwa o Łódź

make-run-harder

Make Run Harder – Bieg po litr po litrze