Tarty to szybki i dość prosty (a nie wygląda!) pomysł na dobre danie. Poniżej przedstawiam przepis from my friend Żura, który jest oparty na szpinaku. Przepis prosty w wykonaniu i bardzo smaczny: Tarta ze szpinakiem i trzema serami.
Składniki na ciasto:
150g masła
1 jajko
300g mąki
2-3 łyżki wody
Płaska łyżka soli
Wyrobić ciasto ze składników (masło powinno być lekko zmiękczone ale wciąż chłodne): ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miało gładką konsystencję. Nie powinno kleić się do rąk. Po wyrobieniu, wkładamy je na około godzinę do lodówki (minimum to 30 minut).
Farsz:
Świeży szpinak, tyle ile wejdzie nam na formę (może być dużo, szpinak traci na obiętości po podgrzaniu)
1 kostka sera feta
2-3 ząbki czosnku
Pierzyna:
6 łyżek słodkiej śmietany
Po garści tartych serów: mozarella, zwykłego żółtego sera, 2 łyżki twardego np. parmezanu.
Nic się nie stanie jeżeli użyjemy jednego rodzaju sera, bo akurat tylko taki mamy.
Składniki pierzynki należy ze sobą połączyć.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę i nakłuwać widelcem (jak na zdjęciu poniżej). Ciasto na formie można przykryć folią aluminiową a następnie wstawić na ok. 15 minut do piekarnika na 200 stopni.
Na formę kładziemy połowę naszego szpinaku, posypujemy pokrojoną w kawałki fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zapiekamy przez 15-20 minut.
W ostatniej fazie wylewamy „pierzynę” i zapiekamy aż ser ze śmietaną się zarumieni. Tarta ze szpinakiem i trzema serami gotowa! Smacznego!
Tekst: Dobo